Help-line.gr

Η Γραμμή Βοηθείας Help-line 210 6007686 απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία κ.λπ.).

Η Γραμμή Βοηθείας αποτελεί έναν από τους τρεις άξονες του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου το οποίο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μαζί με τη Δράση Ενημέρωσης SaferInternet4Kids.gr και την Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών για το Παράνομο Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο SafeLine.gr.

Τα στελέχη της Γραμμής Βοήθειας είναι γιατροί και ψυχολόγοι με μεγάλη εμπειρία σε προβληματικές συμπεριφορές στο διαδίκτυο και μπορούν να παρέχουν συμβουλές και υποστήριξη για τα παρακάτω θέματα:

  1. Πολύωρη ενασχόληση και εθιστικές συμπεριφορές στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα κοινωνικά δίκτυα.
  2. Ακατάλληλη επαφή ή/και πολύωρη ενασχόληση με την διαδικτυακή πορνογραφία.
  3. Επίσης, θέματα διαδικτυακού ρατσισμού και ξενοφοβίας καθώς και διαδικτυακού εκφοβισμού αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη ευαισθησία από τους ειδικούς συνεργάτες μας.
  4. Η παιδεραστία, η διαδικτυακή αποπλάνηση (Grooming) και η παιδική σεξουαλική κακοποίηση μέσω διαδικτύου αντιμετωπίζονται με συγκεκριμένα πρωτόκολλα.
  5. Ψεύτικα προφίλ, ψευδή νέα (fake news), ακατάλληλο και επιβλαβές περιεχόμενο (όπως διαδικτυακή βία κ.λπ.) και διαδικτυακές άπατες είναι θέματα που η γραμμή βοήθειας έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί και να υποστηρίξει.
  6. Στα θέματα αυτοκτονίας και αυτοτραυματισμών που σχετίζονται με το διαδίκτυο οι ειδικοί συνεργάτες μας μπορούν να δώσουν χρήσιμες συμβουλές και να παραπέμψουν στις αντίστοιχες δομές όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.
  7. Θέματα σχετικά με την ανάπτυξη σχέσεων μέσω διαδικτύου, την αγάπη και την σεξουαλικότητα των νέων και των εφήβων απαντώνται με σεβασμό και διακριτικότητα.
  8. Ακόμα, η Γραμμή Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου μπορεί να δώσει απαντήσεις σε βασικά τεχνικά ζητήματα και ερωτήματα σχετικά με τον ψηφιακό εγγραματισμό παιδιών και ενηλίκων.

Οι κλήσεις στη Γραμμή Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και οι αναφορές τόσο στην υπηρεσία chat συμβουλευτικής όσο και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι απόρρητες, ανώνυμες και εμπιστευτικές.

SafeLine.gr

Η SafeLine ξεκίνησε την λειτουργία της τον Απρίλιο του 2003. Είναι η μοναδική Ανοικτή Γραμμή Καταγγελιών για το Παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο στην Ελλάδα και επίσημο μέλος του INHOPE (Διεθνής Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου) από τον Οκτώβριο του 2005. Συνεργάζεται με την Ελληνική Αστυνομία και την Interpol (μέσω του INHOPE) με πρωταρχικό σκοπό την εξάλειψη εικόνων παιδικής κακοποίησης από το διαδίκτυο. Αποτελεί μία από τις τρεις δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Saferinternet4kids.gr

To Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου ξεκίνησε την λειτουργία του τον Ιούλιο του 2016 υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και πιο συγκεκριμένα του Ινστιτούτου Πληροφορικής. Είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE / INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο καθώς και ο αναγνωρισμένος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Expert Group on Safer Internet for Children της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΠΟΙΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΑΝ μαζι μασ

στατιστικα 2023

78 %
ΕΝΗΛΙΚΕΣ
12 %
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
10 %
ΠΑΙΔΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εκφοβισμός: Μύθοι και αλήθειες.

Συχνά στην εποχή μας έρχονται στο φως της δημοσιότητας καταστάσεις στις οποίες κάποιο παιδί ή έφηβος κακοποιήθηκε λεκτικά, συναισθηματικά ή σωματικά εξαιτίας της εμπλοκής του ως θύμα σε περιστατικό εκφοβισμού. …

Οι διαδικτυακοί κίνδυνοι του καλοκαιριού

Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν μια επιπλέον πρόκληση για γονείς παιδιών μικρής ηλικίας ή/και εφήβους. Οι δραστηριότητες, οι υποχρεώσεις και τα σχολεία έχουν σταματήσει και τα παιδιά συνήθως αφιερώνουν πολλές ώρες …

Ετήσια στατιστικά στοιχεία 2023 SafeLine.gr και Help-line.gr

Αύξηση 18,5% στο σύνολο των καταγγελιώνΑύξηση 5,4% στις καταγγελίες για υλικό παιδικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης και αύξηση κλήσεων για διαχείριση τέτοιων περιστατικώνΑύξηση 14,9% στις οικονομικές απάτες και 6,7% στην παραβίαση …